Dış ticaret işlemlerinde zaman ve maliyetten kazanmak, süreçleri hızlandırmak, evrak prosedüründen kurtulmak, zincir üzerindeki tüm verilerin kontrol edilmesi suretiyle yanlış beyanın önüne geçmek, süreçlerin akıllı sözleşmeler vasıtasıyla yürütülmesini sağlamak amacıyla, blockchain teknolojisi gümrük süreçlerinde kullanılabilecektir.
Özellikle dış ticaret işlemleri ülke içi ticari işlemlere göre karmaşık, maliyetli ve zaman alıcı süreçler olup günümüzde dış ticarette kullanılan pek çok ödeme şekli bulunmaktadır. Blockchain teknolojisi ile ihracat ve ithalat firmalarının, akıllı sözleşmelerle klasik finansal araçlara gerek kalmadan ödeme ve lojistik süreçlerini sürat ve güvenilirlikle gerçekleştirmesi, böylece küresel finans sistemi ve bürokrasiye takılmadan aracısız ve şeffaf bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesi beklenmektedir.
Blockchain uygulamalarının merkezi olmayan doğrulama yapısı ve kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu dağıtık bir veri tabanı olması sayesinde dış ticarette sürecin devamlılığı ve ödemeler açısından önemli olan belgelerin sisteme entegre olan kullanıcılar tarafından güvenilir bir şekilde izlenebilmesi ve yönetilmesi mümkün olabilecektir.
Çoklu tarafların onayına ihtiyaç duyan dış ticaret süreçlerinde blockchain uygulamalarının daha etkin ve yaygın kullanılması ile lojistik faaliyetler ile entegre edilmesinden hem müşteriler hem de lojistik sektörü olumlu etkilenecektir. Müşteriler ve satıcılar arasındaki karşılıklı işlemler blockchain uygulaması içinde bulunan akıllı sözleşmeler ile yönetilebilecektir.